O agendă europeană comună pentru partidele parlamentare – șansă pentru pace societală între Prut și Nistru

O agendă europeană comună pentru partidele parlamentare – șansă pentru pace societală între Prut și Nistru

Deputatul Partidului Acțiunii și Solidaritate, Radu Marian, a declarat Federația Rusă ar cere Republicii Moldova să renunțe la dezideratul integrării europene, în schimb, ar primi un preț avantajos la gaz.

Nu cred în afirmația făcută de deputatul moldovean că Federația Rusă a făcut Chișinăului sugestii referitoare la renunțarea la integrarea europeană a statului moldovean.

Convingerea mea se bazează pe afirmațiile publice ale lui Putin și ale ministrului moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Președintele rus a declarat că documentul care stabilește prețul la gaz a fost semnat „după condițiile moldovenești”. Iar ministrul Spînu, a confirmat că formula de plată existentă în contract „a fost propusă de partea moldoveană”.

Prețul ridicat la metrul cub de gaz metan este rezultatul formulei de plată propuse de partea moldoveană.

Sunt de acord însă că războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei generează riscuri concrete de securitate, iar în ultima perioadă produce un impact pronunțat asupra securității energetice a statului moldovean.

Declarația lui Radu Marian încearcă să arunce vina proastei guvernării către exterior. Războiul poate fi făcut vinovat de toate relele pământului.

Radu Marian exagerează atunci când aruncă mâța moartă în grădina ursului. Autoritățile Federației Ruse pot fi vinovate de multiple lucruri în raport cu Republica Moldova. Însă, la Chișinău, în ultimii trei ani, nu guvernează românii sau rușii – statul moldovean este administrat de Partidul Acțiune și Solidaritate. Care coboară rapid la capitolul încredere și are nevoie de un paratrăsnet.

Pot fi de acord că decidenții ruși ar fi mai iritați dacă Chișinăul oficial ar vorbi apăsat despre NATO.

Sunt convins că statul moldovean are nevoie de modernizarea Armatei Naționale.

Cât despre integrarea europeană, zic că euforia generală apărută cu ocazia oferirii statutului de țară candidat la Uniunea Europeană este amplificată peste măsură.

Pentru statul moldovean procesul de integrare europeană este unul necesar, dar el trebuie să fie opera tuturor partidelor politice moldovene, parlamentare și ne-parlamentare. Pentru că formațiunile politice reprezentate în Parlament exprimă vocea cetățenior.

Consider că, în acest moment, la Chișinău nu există formațiuni politice care să fie total împotriva apropierii/integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Tocmai pentru a face procesul integrării europene fezabil, toate formațiunile politice parlamentare, dar și cele neparlamentare, ar trebui să semneze un pact pentru agenda europeană a statului moldovean.

Nu cred că reprezentanții Partidului Socialiștilor, ai Partidului Comuniștilor ori cei ai Partidului Șor nu ar semna, alături de Partidul Acțiune și Solidaritate, un asemenea document, dacă li s-ar solicita asta. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ar putea demara discuții cu partidele parlamentare la acest subiect.

Semnarea acestui document ar obliga partidele din opoziție, dar și pe cele aflate la putere, să respecte o minima moralia în raport cu apropierea statului moldovean de Uniunea Europeană, iar acest consens general ar reduce din faliile geopolitice existente în societatea moldoveană.

Semnarea acestui document ar fi garanția faptului că între Prut și Nistru nu vor mai exista partide anti-Uniunea Europeană.

Semnarea documentului ar oferi șansa apariției unui canal de comunicare între opoziție și putere și a unui discurs al păcii – lucru important în condițiile agresiunii ruse în Ucraina.

Semnarea pactului pentru agenda europeană a statului moldovean ar impune tuturor formațiunilor politice moldovene, inclusiv Partidului Șor, care se află în fruntea actualelor proteste, o agendă comună pentru dezvoltarea statului moldovean.

Această agendă europeană comună reprezintă singura șansă de stopare a degradării proceselor democratice din Republica Moldova.

Lăsați un răspuns

Adresa Dvs de email nu va fi publicată