Ghinion

Ghinion

Dragă Mircea Snegur și alți foști presedinti moldoveni, fie ei și interimari, care ați fost în funcție până la Maia Sandu, unde e linia aia electrică care trebuia să treacă Prutul?

Știți care, aia despre care s-a tot vorbit în cei 32 de ani, de când sunt eu între Prut și Nistru, la tot felul de mese rotunde dedicate securității energetice. Aia despre care s-a vorbit la ședințele comune ale guvernelor de la București și Chișinău.
Întreb, că astăzi ați simțit și domniile voastre ce înseamnă lipsa ei. Pentru a doua oară s-a dovedit, că blocul comun Republica Moldova/Ucraina care a aderat în februarie 2022 la rețeaua europeană ENTSO-E, nu este absolut sigur. Că dacă era, nu existau întreruperile de energie electrică din 15 noiembrie și din 23 noiembrie…

Știu, majoritatea actualilor decidenți politici au afirmat astăzi că, vinovat de situația creată este războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
Observ că, de vreo jumătate de an, războiul este vinovat de toate relele care se petrec în lume.
Tot războiul este vinovat de creșterea prețului la energie electrică.

Înțeleg: pentru accesul la confortul oferit de energia electrică, trebuie să plătești.

Ce se va întâmpla dacă, Doamne ferește, în ciuda acestui preț ridicat, războiul din Ucraina va avaria linia electrică prin care se transportă energia electrică din România? Că am înțeles de la alții, că nu sunt expert în energetică, cele 90 la suta din necesarul de curent electric procurat de statul moldovean din Romania vin așa, pe ocolite, prin Ucraina și regiunea transnistreană.

Așa-i că toată securitatea energetică de care se vorbește de 30 de ani, se va duce pe apa sâmbetei, așa cum s-au dus banii pentru tot felul de seminare și mese rotunde care aveau această temă?

Apropo, știe cineva câți oficiali moldoveni poartă în piept cea mai înaltă decorație a statului român, Steaua României? Decorația a fost acordată inclusiv pentru contribuții la conexiunile energetice dintre România și Republica Moldova?

Probabil poartă ghinion linia asta electrică care trebuia să treacă direct peste Prut, altfel de mult era construită.

Lăsați un răspuns

Adresa Dvs de email nu va fi publicată